Vakbélgyulladás tünetei, kezelése

A vakbélgyulladás valójában a féregnyúlvány elnevezésű bélszakasz gyulladásos megbetegedése, amelynek gyógyítása műtéti beavatkozást igényel.

Az alábbiakban részletesen olvashat a vakbélgyulladás kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről.

A vakbélgyulladást általában a féregnyúlvány nyílásának elzáródása indukálja. A folyamatot székletpangás, bélsárkő, bélféreg vagy daganat is elindíthatja. A betegség hátterében általános gyulladás, illetve gyomor-bélrendszeri vírusfertőzés is állhat.

A vakbélgyulladás tünetei

A korai gyulladás jelei gyakran nem egyértelműek, a tünetek számos más betegségre is utalhatnak. Többnyire általános gyengeségérzet, láz, bizonytalan eredetű hasfájás, haspuffadás, étvágytalanság, hányás és hányinger tapasztalható, de egyeseknél székrekedés is jelentkezhet. Később a beteg tartós, nagyfokú fájdalomra panaszkodik, amely a has jobb alsó részén nyilvánul meg. Minden esetben, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

A kezeletlen vakbélgyulladás következményeként bélperforáció alakulhat ki, amely tályogképződéshez, a hashártya gyulladásához, de akár vérmérgezéshez is vezethet.

A vakbélgyulladás kezelése

Az orvos először hasi vizsgálatot végez, kézzel kitapintja a jobb oldali hasrészt, ami vakbélgyulladás esetén fájdalmasan reagál a nyomásra. A gyulladást a vérvizsgálati eredmények is alátámasztják. A beteg állapotának minél pontosabb meghatározásához hasi ultrahangot végeznek, szükség esetén urológiai és nőgyógyászati vizsgálatokra is sor kerülhet.

A vakbélgyulladás diagnózisának megállapítása után műtéti úton távolítják el a gyulladt bélszakaszt. Ez történhet hagyományos módon az alhas feltárásával, illetve laparoszkópos technikával, amely lényegesen kisebb bemetszéssel jár. Az operációt követően a beteg eleinte csak folyadékot kap, majd pépes ételt is. Komplikációmentes gyógyulás esetén néhány nap múlva a lábadozás már otthon folytatódik.


close