Aranyér kialakulási ideje

Az aranyér tünetei egyik napról a másikra is kialakulhatnak, de sok esetben évek kellenek a betegség kialakulásához. Az aranyér egyes becslések szerint az emberek csaknem harmadát érinti.

Örökletes kötőszöveti gyengeség, fokozott hasüregi nyomásviszonyok (mint például terhesség, szülés, székrekedés), nehéz súlyok emelése, bélürülési zavarok miatt is kialakulhat a sokakat érintő aranyérbetegség.

Felelőssé tehető még a kellemetlen betegségért az elhízás, a mozgáshiány és az ülő életmód, a helytelen táplálkozás – például a rostszegény étrend –, és a kevés folyadékfogyasztás is.

Aranyér fiatalon is kialakulhat

A korral nő a kockázat, de a fiatalabbakat is érinti a betegség, már tizenéves korban is jelentkezhetnek ilyen problémák. Bármilyen furcsa tünetet észlelünk, érdemes orvoshoz fordulni, hogy minél előbb elkezdődhessen a kezelés, ugyanis csak kevés esetben múlik el magától a már kialakult betegség.

Aranyér okozta panaszok

De milyen panaszokra érdemes odafigyelni? Az aranyér ritkán okoz fájdalmat, ha igen, az azt jelzi, hogy más betegség, gyulladás is jelen van a szervezetben. Egy biztos, a viszketés, vérzés, váladékozás, gyulladás, kitüremkedés, székelési nehézség bajt jelezhet. A panaszokról nem lehet következtetni a betegség fokozatára, a felsorolt tüneteket egy kezdődő aranyérbetegség is okozhatja.

A vérzés azonban valóban ijesztő tünet, az érintettek nagy valószínűséggel ilyenkor el is mennek orvoshoz.

A betegség más-más formában jelentkezhet. Előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra megjelenik – például egy megterhelő vacsora után a panaszok néhány napig jelen lehetnek, majd elmúlnak maguktól. Akkor van baj, ha ez újra és újra megismétlődik – ilyenkor már nem érdemes halogatni az orvos által ajánlott kezelést. Vannak olyan esetek is, amikor évek vagy évtizedek alatt alakul ki a betegség, hol rosszabb, hol jobb állapotot eredményezve.

Aranyér terhesség alatt

Terhesség alatt is kialakulhat a betegség, ezt nem nagyon lehet megelőzni, de az étkezésre, illetve a könnyű székelésre l érdemes figyelni. A terhesség utáni néhány hónapban a betegség elmúlhat, legfeljebb ártalmatlan bőrnyúlványok maradhatnak.

További, ajánlott tartalom: Aranyér terhesség alatt

Aranyér kivizsgálása, aranyérműtét

Aranyeres problémákkal proktológiai rendelésre érdemes menni, ahol lehetőség van a végbéltükrözésre is, hiszen nem minden esetben elég a tapintásos vizsgálat. Így jó eséllyel kiderül, hogy valóban aranyérbetegséggel van dolgunk. A műtétet akkor érdemes megfontolni, ha hosszú ideje fennáll a probléma, és a rendszeres kezelés mellett sem javul, vagy például rendszeresen bevérzik.


close