Colitis ulcerosa kezelése, diéta

A fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek azon fajtája, amely az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, hasi fájdalom és hasmenés kíséretében. A colitis ulcerosa leggyakrabban a vastagbél és a végbél nyálkahártya felületes rétegeit, és jellegzetesen a bélszakasz összefüggő részeit érinti.

A fekélyes vastagbélgyulladás, azaz a colitis ulcerosa kezelésének célja a tünetmentes időszakok meghosszabbítása, a heveny fellángolások során a tünetek csökkentése. Mindez történhet gyógyszeresen és műtéti úton.

A gyógyszeres kezelés esetében az aminoszalicilátok (5-ASA) a gyulladás csökkentésére szolgálnak, míg a tünetmentes periódus fenntartása érdekében a szulfaszalazin javasolt. Bár a szteroid gyulladásgátlók is hatékonyak, mellékhatásaik miatt tartós adagolásuk ellenjavallt. A gyulladásos időszakok megelőzésére olykor nem-szteroid gyulladásgátlókat írnak fel, ezek alkalmazása mellett kellemetlen mellékhatásaként gyomor- vagy nyombélfekély és ebből induló, akár életveszélyes vérzés is kialakulhat.

Panaszok kezelése

A gyulladás csökkentésén túl, természetesen, kezelni kell a beteg kínzó panaszait és az alapbetegség következményeit is. A hasmenésgátlók, vagy más bélműködést gátló gyógyszerek jelentősen csökkenthetik a napi székletürítések számát. A hiányállapotok kialakulásának megelőzése, a hiánytünetek korrigálása érdekében vasat, folsavat, B12- és D-vitamint kell szedni. Amennyiben egyetlen készítmény sem hat, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával enyhíthetők a tünetek, azonban ez a módszer csökkenti a szervezet védekezőképességét a további betegségekkel szemben.

Ha a beteg jelentős mennyiségű vért, folyadékot és sót veszített, továbbá toxikus megakolon szindróma kialakulása sem zárható ki, kórházi ápolásra lesz szükség. Ha rosszindulatú elfajulás, perforáció vagy életveszélyes vérzés alakul ki, a vastagbelet el kell távolítani. Ilyenkor a bélsarat a hasfalon képzett nyíláson (sztóma) keresztül vezetik ki, de olykor lehetőség van a vékonybél és a végbélnyílás összekötésére, ennek hátránya, hogy a vastagbél kioperálásával a tároló funkció megszűnik, amit a vékonybél alsó része csak idővel tud pótolni.

Az esetek többségében a colitis ulcerosa jól kezelhető, ritka az életveszélyes szövődmény, bár a műtét hatékony megoldást nyújthat, hosszú ideig tart és viszonylag kockázatos beavatkozást jelent. Mindazonáltal, a fekélyes vastagbélgyulladás hasmenéssel és székrekedéssel felváltva jár, melyek mind eltérő diétás kezelést igényelnek.

Colitis ulcerosa diéta

A tünetmentes időszakok diétás kezelése során egészséges étrendet kell bevezetni, továbbá az egyértelműen panaszt okozó táplálékokat el kell hagyni. Általános nézet, hogy a legmegfelelőbb a fehérjedús és rostokban gazdag táplálék, ugyanakkor kerülni kell a puffasztó ételeket, zöldségféléket. A fellángoló bélgyulladások idején a rostokkal is vigyázni kell, a nehezen emészthető táplálék ugyanis árt a különösen érzékeny vastagbél-nyálkahártyának. Végső esetben az intravénás táplálás jöhet szóba.

A hasmenéssel járó szakaszok során legfontosabb feladat a gyulladás mérséklése és a hasmenés megszüntetése, melynek diétás kezelése zsírszegény, tejtől és tejtermékektől mentes táplálkozást igényel, de az étrendnek tartalmaznia kell fehérjéket, vitaminokat, ásványi sókat, rostanyagokat és folyadékot a megfelelő mennyiségben. Érdemes gyakrabban étkezni, egyszerre kis mennyiségeket. A leromlott állapotú beteg számára főként az állati fehérjék elengedhetetlenek, kiegészítve növényi fehérjékkel. A tojás mellett a zsírszegény húsok jöhetnek szóba. Fekélyes vastagbélgyulladás esetén a legjobban bevált és elterjedt szénhidrátforrás a burgonya és a rizs.

A székrekedéssel járó állapot diétájának gerincét a burgonya, rizs, a zöldség- és főzelékfélék és a gyümölcsök adják. A fenti étrendhez hasonlóan cél a kellő energiát adó táplálék fogyasztása, a tejen és tejterméken kívül állati eredetű fehérje bevitele mellett, a különbség, hogy a székrekedés miatt előnyben kell részesíteni a beleket mozgató, hashajtó hatású élelmi anyagokat.


close