Vastagbélrák megelőzése

A vastagbélrák, ha időben felfedezik, a jól kezelhető daganattípusok közé tartozik, és megfelelő életmóddal jelentős mértékben csökkenthetjük annak az esélyét, hogy kialakuljon nálunk a betegség.

Természetesen, mivel a daganatos betegségek kialakulásánál a genetikai örökségünk is szerepet játszik, nincs olyan módszer, mely százszázalékos “védelmet” nyújtana a vastagbélrák kialakulása ellen. Ha a családunkban már előfordult vastagbélrákos eset, akkor érdemes még jobban odafigyelni magunkra, egészségesebb életmódot folytatni, és eljárni a szűrővizsgálatokra.

Egészséges életmód

A megfelelő életmóddal azonban jelentősen csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának esélye. A rizikót növeli például az állati fehérjében (elsősorban vörös és feldolgozott húsfélékben) gazdag étrend, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgáshiány.

A vastagbéldaganat megelőzéséhez tehát szokjunk le a dohányzásról, fogyasszunk kevesebb alkoholt (és abból is részesítsük előnyben a minőségi italokat, például vörösbort, a tömény, égetett szeszekkel szemben), szabaduljunk meg a túlsúlytól.

Étrenddel a rák ellen

Az étrendünkben csökkentsük a hús mennyiségét, együnk kevesebb füstölt terméket, kolbászt, szalámit. Több kerüljön viszont az asztalunkra zöldségekből és gyümölcsökből, elsősorban az antioxidánsokban gazdag sötétzöld leveles zöldségeket (például spenót, mangold), a keresztesvirágzatúakat (karfiol, brokkoli) és a bogyós gyümölcsöket részesítsük előnyben.

Ezek, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék a naponta szükséges rostmennyiséget is biztosítják – a rostdús étrendről bizonyították, hogy segít megelőzni a vastagbélrákot.

Vastagbélrák szűrővizsgálat

A vastagbélrák megelőzésénél nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel is. A vastagbélrák gyógyulási esélyei annál jobbak, minél korábban fedezik fel a betegséget, emellett a szűrővizsgálatok során azokat az úgynevezett bélpolipokat és egyéb elváltozásokat is felfedezhetik, illetve eltávolíthatják, melyekből gyakran indul ki kóros sejtburjánzás.


close