Az aranyér megelőzése

Az aranyér kialakulásáért veleszületett tényezők, de a nem megfelelő életmód is felelős lehet. Sok mindent tehetünk kialakulásának megelőzése érdekében, de sajnos nem garantált, hogy sikerrel járunk. A kialakulás késleltetésében, a kellemetlen tünetek visszaszorításában mindenképpen segítenek alábbi javaslataink.

Az alábbiakban az aranyérbetegségről, kialakulásának okairól és a megelőzés lehetőségeiről olvashat bővebben.

Az aranyérbetegségről

Aranyérbetegség akkor alakul ki, ha a kötőszövetek megnyúlnak, a nyálkahártya kitágul, a végbél zárásáért felelős párnák nem működnek megfelelően, és az érfonatok előesnek. Számos hajlamosító tényezőt ismerünk, melyekre a legtöbben az első tünet megjelenéséig nem is figyelünk oda. Sajnos ilyenkor már késő lehet, de bizonyos változtatásokat ilyenkor is érdemes megtenni.

Hogyan előzhető meg az aranyér kialakulása?

Az aranyér kialakulásáért leginkább az öröklött, veleszületett tényezők a felelősek, melyeket természetesen nem lehet orvosolni. Ha tudjuk, hogy családunkban többen küzdenek a betegséggel, jobban odafigyelhetünk életmódunkra. Aranyér ugyanis jellemzőbben jelentkezik azoknál, akik ülőmunkát végeznek, ezért érdemes óránkét öt-tíz percre felállni, és átmozgatni tagjainkat. Sajnos azok sincsenek biztonságban, akik egész nap állnak, nekik a rendszeres pihenés, óránként pár perces ülés lenne javallott.

A rendszeres sport fontos szerepet játszik testi és lelki egészségünk megőrzésében, az aranyeresség is megelőzhető mozgással, ezért a heti kétszeri alkalom mindenkinek ajánlott. A székelési szokások befolyásolják a végbél állapotát, ezek helyes betartása sokat segíthet. Ha inger érkezik, azt nem szabad elnyomni, visszatartani, hiszen emiatt szorulás jöhet létre.

A szorulás, székrekedés miatti erőlködés kifejezetten rossz hatással van az aranyérre, ezért az emésztést helyes táplálkozással érdemes karban tartani. A rostban gazdag (zöldségek, (aszalt) gyümölcsök, gabonapelyhek) ételek, a megfelelő mennyiségű folyadék a legtöbb szervezetben megoldja a problémát, de ha komolyabb a baj, érdemes egyéb módszerekről (hashajtó, beöntés, stb.) kikérni orvosunk véleményét.

A túlzottan híg széklet azonban szintén veszélyforrás, a hasmenést is orvosolni kell, ha hosszabb ideig tart, szintén segíti az aranyér kialakulását. Fontos a megfelelő testsúly tartása, hiszen nagyobb terhelésnél gyakrabban jelentkezik aranyér. Bizonyos állapotok, betegségek fokozhatják az aranyér kialakulásának kockázatát, ilyen a terhesség, a szülés, de a májbetegség és a végbél gyulladása is. A bél daganatos megbetegedéseit szintén gyakran kíséri aranyér. Érdemes tehát odafigyelni életvitelünkre, hogy a megelőzhessük, de legalább késleltethessük ezt a kellemetlen betegséget.


close