A vastagbélrák prognózisa korai felismerés idején

A tünetmentes stádiumban felismert vastagbél és végbél rosszindulatú daganat esetén a kezelési eredményei és az 5 éves túlélés kilátásai kedvezőbbek. Igaz általánosságban, hogy a panaszt és tünetet nem okozó szűrés során felfedezett daganatok korábbi stádiumban kerülnek kezelésre, mint a tünetet és panaszt okozók, ezért a kedvezőbb túlélési eredmények.

Mire számíthat a beteg, ha vastagbéldaganatát korai stádiumban diagnosztizálják? A cikkben erről tájékozódhat.

Az 5 éves túlélési adatok a komplex onkológiai kezelésben részesült betegek a korai stádiumokba igen kedvezőek, különösen a nyálkahártyát érintő, a bélfal mélyebb rétegeit nem elérő daganat esetén. Ennek meghatározására egyrészt a vastagbéltükrözés során vett szövettani minta vizsgálata során kerül sor, valamint a műtét során eltávolításra került vastagbélszakasz patológiai feldolgozás ad végleges stádiumot. Az alábbi stádiumok a leggyakoribbak a panaszt- és tünetet nem okozó daganatok esetén.

A stádiummeghatározás az alábbiak szerint történik

  • Dukes A: a daganat a bélfalra lokalizált.
  • Dukes B: betör a környező zsírszövetbe, de a műtét alatt eltávolított nyirokcsomók negatívak

Ezen két stádium esetén az 5 éves túlélés a kezelés hatására.

Az egyes stádiumokban a túlélés a következők szerint alakul

  • Dukes A: 90 %
  • Dukes B1: 70 %
  • Dukes B2: 50 % 5 éves túlélés

Ezen daganatok szabad szemmel látható vérzést már okozhatnak, járhat a székelési habitus megváltozásával. Abban az esetben, ha pozitív a széklet vér vizsgálat vagy rizikócsoportba tartozik az egyén a vastagbéltükrözés során a korai és valóban jól kezelhető vastagbél daganatok korán felismerésre kerülnek. Nemcsak a helyi kiterjedés miatt sokkal kedvezőbbek a túlélési adatok, hanem az áttétképzés is sokkal ritkább. A daganat sokkal ritkábban éri el azt a szöveti réteget, ahol már a nyirokkeringésbe és vérkeringésbe jutott daganatsejtek a többi szervben áttétet képezzenek.

Ezen esetekben előfordulhat, hogy a vastagbéldaganat helyileg eltávolítható, a környező szerveket még nem érte el, de a távoli áttét vagy áttétek már a gyógyulást nem teszik lehetővé. Emiatt is fontos, hogy sikeres kezelés után a rendszeres utánkövetés és gondozás mindig megtörténjen, hiszen a korán felismert helyi kiújulás vagy sebészileg kezelhető távoli áttét esetén is jó eredmények érhetőek el.


close