Vastagbélrák táplálkozási tanácsok

A vastagbélrák talán az egyik olyan daganattípus, amelynek kialakulását életmódbeli és étrendbeli odafigyeléssel megelőzhetjük.

Hogyan táplálkozzunk, hogy elejét vegyük a betegségnek, vagy a betegség kiújulásának?

Általánosságban elmondható, hogy a vastagbélrák megelőzése érdekében minél több zöldséget (és gyümölcsöt), és minél kevesebb állati eredetű, telített zsírt érdemes fogyasztani, különösen kerülendők a vörös és feldolgozott húsok.

Zöldségek

Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Mindennap fogyasszunk zöld salátát, ami nyers zöld levelekből (káposzta, karalábé, spenót stb.) álljon, köretnek használjunk párolt zöldségeket. Előnyös hatása van a zöldturmixnak, ebből fogyasszunk naponta legalább 2-3 deciliterrel.

Rostok

A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből. A teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak, aszalt gyümölcsök gazdagok természetes rostban. Fogyasszunk vesebabból és más hüvelyesekből (például sárgaborsó, zöldborsó, lencse), valamint barna rizsből készült ételeket.

Vastagbélrák esetében feltételezhető műtéti beavatkozás vagy az esetleg el nem távolított daganat bélbe való betüremkedése, vérzésre való hajlama. Ezekben az esetekben általában a dietetikusok nem javasolják a durva rostok fogyasztását (búzakorpa, bogyós gyümölcsök magvacskái, gyümölcshéjak) mert ingerelhetik a műtéti területet vagy akár vérzést is tud okozni egy durvább magocska. A finomrostok – például az alma húsában lévő pektin, a zabkorpa nagy része, a sárgarépa – viszont a dietetikusok szerint ilyenkor is ajánlottak a mindennapi étkezésben.

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok és ásványi anyagok főként antioxidáns hatásuknak köszönhetően óvhatják meg a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek rákos elfajuláshoz vezethetnek.

Meggyőző bizonyítékok szólnak amellett is, hogy a folsavban gazdag étrend hatására kimutathatóan csökken a vastagbélrák kialakulásának esélye. A folsav a sötétzöld színű, leveles zöldségekben – például a spenótban, bimbós kelben, karfiolban, brokkoliban, karalábéban, fejes káposztában, kelkáposztában – valamint a citrusfélékben található meg nagyobb mennyiségben.

Kutatások szerint a magnézium 41 százalékkal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében található nagyobb mennyiségű magnézium.
A kalcium a polipok kialakulásának gátlásával szintén védhet a vastagbélrákkal szemben. A kalciummal kapcsolatos eredmények áttekintése azt mutatta, hogy akik a legtöbb kalciumot fogyasztották (naponta 1300 milligrammnál többet), azoknál alacsonyabb volt a vastagbélrák-kockázat, mint akik 500 milligrammnál is kevesebbet vittek be naponta. A kalciumbevitel növelését kis mennyiségekkel érdemes elkezdeni, tej, sajt, joghurt, lazac, szardínia, és sötétzöld, leveles zöldségek (spenót, bimbós kel, karfiol, brokkoli, karalábé, fejes káposzta, kelkáposzta) fogyasztásával.

A D-vitamin – több kutatási eredmény szerint – ugyancsak védő hatást gyakorolhat. A napozáson kívül emiatt érdemes D-vitamint is tartalmazó ételeket is ennünk, például lazacot, szardíniát, tojássárgáját és csirkemájat.


close