Végbéltükrözés

A végbéltükrözés a legpontosabb vizsgálati módszer a vastagbél utolsó szakaszának, a végbél betegségeinek (például gyulladás, bélfali sérv, polip vagy daganat) felismerésére. Hogyan történik a végbéltükrözés?

A végbéltükrözés (rectoscopia) jelenleg a leghatékonyabb vizsgálati módszer a vastagbélrák időben való felismerésére is. A végbéltükrözés rendkívül fontos, mert a polipok korai megtalálása és eltávolítása megelőzheti a vastagbélrák kialakulását. Ezen felül felismerhetőek a tünetet vagy panaszt még nem okozó, ún. korai rákok, melyek gyógyulási esélye megközelíti a 100 százalékot.

A vizsgálat, azaz a végbéltükrözés során szövettani mintavétel is lehetséges, amellyel végleges kórszövettani diagnózis állapítható meg.

A vizsgálatot megelőzően a végbelet ki kell tisztítani, ezért a beteg beöntést kap. A vizsgálatot ambulánsan végzik, melyet követően a beteg haza is mehet. A teljes vastagbél kitisztítása ehhez a vizsgálathoz nem szükséges.

A vizsgálat során az áttekintéshez szükséges nagyságú eszközt vezetnek fel a végbélnyíláson keresztül. A vizsgálatot végezhetik szemellenőrzéssel, de videós rögzítővel is.


close