Mit tegyek, hogy elmúljon a fissurám?

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr/Nő!
Szeretném kikérni a tanácsát a következő problémámmal kapcsolatban:
Idén augusztusban egy felső légúti betegségemre antibiotikumot írt fel a háziorvosom. Az antibiotikumtól rosszul lettem, és 2 napig hánytam, és hasmenésem volt. Abbahagytam, rá körülbelül egy hétre amikor székletem, úgy érzetem mintha pengéket ürítenék, annyira fájt. Ez után napokig nem tudtam wc-re menni. Ezután a Mastu S kenőcsöt használva javultak a panaszaim, egy időre egészen el is tűntek. De aztán szeptemberben ismét előjött ez a probléma. Használtam továbbra is a Mastu S kenőcsöt, és kúpot, de nem javult a helyzet. Mondjuk úgy, hogy „el voltam” vele. Aztán október végén már annyira véreztem, hogy elmenetem orvoshoz is, ahol megvizsgált az orvos és ezt írta:
„Idén augusztusban hányással, hasmenéssel járó megbetegedése zajlott, mely során aranyere kijött, azóta is vérezget, fájdalmas. Jelenleg széklete kissé lazább, fekete nem volt. Státusz: 6 óra irányában fissura ani. Ujjal a fissurának megfeleően fájdalmas húrszerű képlet tapintható. Egyébb kóros nem tapintható. Ampullában kenőcsös széklet. Kesztyűn barnás székletnyom. Anoscoppal a fentieken kívűl kis belső, nem vérző aranyerek láthatók. Terápia: Végbéltáji panaszai hátterében fissura ani állhat, mely miatt javasolt gondos székletrendezés, naponta 2x kamillás ülőfürdőzés, a felirt Nitrátos kúp használata, külsőleg Mastu S kenőcs használata, erős fűszeres ételek kerülése, bő folyadékfogyasztás, valamint 2x1 evőkanál étkezési korpa fogyasztása.”
Azóta már voltam egy kontrollon, ahol ugyanezt írták a papíromra, azzal a különbséggel, hogy most az elejére oda írták, hogy „kontrollra jelentkezett...” és a többi ugyan az. Főiskolás vagy, kollégiumban lakom, az ülőfürdőzést nem tudom megoldani, a kúpot használom napi 2x1-et, gondosan rendezem a székletemet, wc használat után fürdök, és Mastu S-el bekenem magamat, nem eszem fűszereset, joghurtokat búzakorpával, gyümölcsöket és virslit és némi natúr húst fogyasztok már több, mint egy hónapja. A székletemmel soha nem volt gond, sosem volt székrekedésem, minden nap el tudtam menni. De most már rettegek, ha csak érzem, hogy wc-re kell mennem. Van úgy, hogy nem tudok felkelni, mert csak csöpög belőlem a vér. Kérem adjon tanácsot nagyon el vagyok keseredve.
Köszönöm kedves türelmét.
Üdvözlettel: ... főiskolai hallgató
2010. 11. 25. | 20:53

Kedves Kérdező!
A fissura kezelés valóban hosszadalmas. A lényege, hogy a végbél nyálkahártyáján egy krónikus seb alakult ki, mely minden székeléskor vérzik. Amennyiben nem javul a teljesen szakszerű kezelés mellett, akkor a nyálkahártya részt műtéti úton kell kimetszeni. A vérezgetés miatt ez indokoltnak tűnik, keressen fel sebészeti szakrendelést.

Orvosszakértő 2010. 12. 02. | 09:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close