Végbél-panasz

Orvos válaszol rovat
37 éves, szülésem óta túlsúlyos, ülőmunkát végző nő vagyok, kétszer szültem, a második babát császármetszéssel. Megpróbálok egészségesen táplálkozni, sok gyümölcsöt és zöldséget, rostot fogyasztok.

Tavaly november-decemberben az Agárdi gyógyfürdőbe jártam kezelésre nyaki gerincproblémák miatt. Sajnos ott nőgyógyászati gombás fertőzést szedtem össze (kenetben baktérium és candida gomba volt kimutatható). Erre kaptam nőgyógyászomtól hüvelykúpot a fertőzés el is múlt. Azonban, ahogy a kúp feloldódott és távozott a hüvelyből éjszaka maró érzést okozott a végbelem környékén. Ezt közönséges popsikenőccsel próbáltam orvosolni. Decemberben továbbá átestem egy felfázáson is, nagyon hidegben ültem 1 órát egy helységben, amikor is úgy éreztem, hogy a"zabszem is belefagy a hátsómba." Ezután néhányszor este éreztem lefekvéskor maró-csípő-viszkető érzést a végbelem környékén, de ez hol elmúlt, hol előjött. Januárban gyermekeimtől elkaptam egy hasmenéses vírust, ami után szintén éreztem ezt a maró-csípő érzést, de aztán elmúlt.

Egy hete intenzívebben jelentkezett ez a maró-viszkető érzés napközben, egy "mintha szálka szúrna belülről" érzéssel. Tükörrel vizsgálva magam, néha két borsónyi lilás-gyöngyházfényes csomót észleltem a végbél tájékon, ami nem mindig volt látható. A végbél záróizmát pedig sokszor keménynek és görcsösnek érzem, mintha úgy szorítanám össze, hogy "zabszem se férne bele", és egy sötétebb lila "érkarikát is látok. A székelés nem fáj, nem véres, a székelési szokásaim rendben vannak. Azonban néhányszor tapasztaltam, olyat, "mintha lenne még benn valami". Üléskor ez intenzívebben jelentkezik. Vettem a patikában reparon kúpot, hemorit kenőcsöt és azt kezdtem használni, ami úgy tűnik egy kicsit segít. Azonban egyik reggel a széklet szelek kíséretében távozott és vékonyabb volt a szokásosnál. Ezt okozhatta a kúp? Másnap normál volt a székletem, helyzetem fel kúpot, de reggel ismét ez volt a problémám. Ekkor abbahagytam a kúpot és újra normál lett a széklet. Nagyon meg vagyok rémülve, félek, hogy daganatos betegség áll a háttérben. Betegesen kezdem figyelni magam, állandóan székletet szeretnék produkálni, hogy lássan-e, vékony vagy normális. 16 évesen átestem mindenféle bélvizsgálaton és tükrözésen, góckutatás miatt (állandó hőemelkedés-pszichés okot állapítottak meg, majd nyomtalanul el is múlt). Minden eredmény negatív lett, de olyan rossz élmény volt, hogy nagyon félek a vizsgálattól. Nagypapámnak volt 70 évesen vastagbélrákja, amiből felépült,81 évesen halt meg, édesapám is jár rendszeresen szűrővizsgálatra , neki első alkalommal távolítottak el polipot(negatív szövettan), azóta azt sem találnak.

Annyira meg vagyok rémülve, hogy egész nap ezen gondolkodok, agyalok, állandóan ilyen témájú dolgokat olvasok és egyre több "bélrákos" tünetet észlelek magamon, olyan ismerőseimmel veszem fel a kapcsolatot, akik tudom, hogy ezzel küzdöttek. Ma már a hasam is enyhén fájni kezdett, puffadászerűen-égő érzéssel, ami valószínűleg a közelgő menses miatt lehet, de már ezt is "halálos baj" jelzésének tudom be. Lassan semmit nem tudok csinálni, mert állandóan magamat figyelem. Már bejelentkeztem proktológushoz is, de 3 hét múlva kaptam időpontot, és úgy érzem, addig megőrülök és a környezetemet is kikészítem. Észrevettem, hogy ha nem figyelek oda, sokszor el is feledkezem a bajaimról. Nagyon szorongó ember vagyok a második terhességem óta (komplikált volt nagyon), és sajnos ha valami bajról hallok, néhány nap múlva produkálom a tüneteket. A fő fóbiám a daganat és rák, már-már betegesen, állandóan attól félek hogy ilyen betegségem van...Évente megyek hasi UH-ra, vérvételre, emlővizsgálatra, nőgyógyászhoz...Laboratóriumban dolgozok mikrobiológusként és nagyon szégyenlem magam ezek a dolgok miatt. Alig múlik el egy-két hónap, újra valami aggódniavalót találok magamon. Tudom, mindig fel kell készülni a legrosszabbra, de így látatlanban, mi lehet a bajom? Kérem írjon valamit, mert már aludni sem tudok a félelemtől.
2012. 03. 13. | 12:13

A tünetei egyáltalán nem utalnak daganatos betegségre. Jellegzetes a mozgásszegény életmód okozta funkcionális zavarra. Minden nap mozogjon legalább fél órát és étkezésében radikálisan csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát. Alkalmazzon probiotikus kúrát. A helyi kezelést folytassa és legyen minden széklet után ülőfürdő vagy zuhanyozzon le és kerülje a helyi irritációt. Emellett persze kiemelt szerepe van a stresszkezelésnek.

Orvosszakértő 2012. 03. 15. | 10:50
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close