Véres széklet 20 évesen

Orvos válaszol rovat
20 éves fiú vagyok, 3-4 éve egyik nyaralásunk alatt történt, az első pár napban észrevettem, hogy kicsit véres a székletem, nem elhanyagolhatóan, de azért még nem vészesen. Pár napra rá, a nyaralás végén azonban rosszabb lett a dolog: nagydolog közben szó szerint csöpögött a vér, de ezt én nem éreztem, nem fájt semmi, csak akkor tűnt fel, amikor álltam volna fel a WC-ről, mert nem láttam semmit, olyan sűrűn volt a vér. Amint hazaértem elmentem egy sebészhez, aki megvizsgált, de nem talált semmit. Azt mondta, ha valamikor lesz még egyszer ilyen menjek vissza, de egyelőre nem tűnik aranyérnek. Azóta eltelt 3-4 év alatt ritkán, olyan 2-3 havonta fordul elő, hogy sokkal kisebb mennyiségű vérzés van, mint anno a nyaralás végén, azonban minden székelés alatt 1-1 kis pár centis vércsík marad a WC papíron. Nem szokott szorulásom lenni, nem fáj a nagydolog sem, csak utána egy kicsit a fenekem max fél percig. Általában normális állagú a székletem, ritkán de előfordul szorulás vagy hasmenés, szerintem normális arányban. Nem szokott viszketni vagy az ilyen eseteknél tünetként jelentkező "pecsételés" sem mutatkozott egyszer sem. Nem mentem még azóta sem orvoshoz, mert úgy gondoltam, hogy ez még nem az, amit ő akart látni.

Lehetséges, hogy ez aranyér? Érdemes visszamenni annak ellenére, hogy nem túl súlyos a dolog és nem is fáj? Azért vártam idáig, mert nem aggasztott a dolog, betudtam annak, hogy esetleg helytelenül táplálkozom, de azért jó lenne tudni, hogy árok-e vele magamnak még jobban ha hagyom ezt az állapotot.
2011. 08. 21. | 18:23

Első lépésben minden széklet után vegyen ülőfürdőt, kerülje a helyi irritációt. Helyileg használjon aranyér elleni kenőcsöt. Figyeljen oda a rendszeres táplálkozásra, alkalmazzon probiotikus kúrát. Minden nap mozogjon legalább fél órát és fogyasszon elég folyadékot. Amennyiben az életmódváltás és helyi kezelés mellett is vannak panaszai, kivizsgálás indokolt.

Orvosszakértő 2011. 08. 23. | 13:53
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close