Szövettani eredmény: Colitis ulcerosa

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr!

A fiamnál nemrég diagnosztizálták a colitis ulcerosát. A szövettani eredmény: Colitis ulcerosa a regeneratív, polypoid stádiumának megfelelő szöveti kép. Dysplasia circumscripta mediocris gradus glandularum. A colonoszkópia leletében már korábban írták, hogy egyenetlen a felszín. Teljesen kétségbe vagyok esve. Nem tudom, hogy ez a kép az ulcerosára jellemző, a gyulladás okozta mirigyduzzanatok lehetnek, amitől nem kell annyira megijedni, vagy a rák megelőző állapota is lehet akár ez a kép. Dr. Úr teljes lelki beteg vagyok a bizonytalanságomban, és a félelemben. Kérem segítsen a válaszával.
Most jól van a fiam, szedi a Salazopyrint, rendeződött a széklete. Fél év múlva kell visszamennünk kontroll colonoscópiára. Van remény arra, a gyulladás megszűnésével esetleg ez a szöveti kép normalizálódhat? Mi mindent megteszünk.
2012. 01. 29. | 13:18

Kedves Kérdező!
A daganat kialakulás lépcsői az épből az enyhe, a közepes, majd a súlyos hámdysplasián át vezetnek a daganatig, de ehhez általában hosszú idő szükséges. Ha a gyulladás csökken, csökkenhet a dysplasia foka is, de a 1/2 év múlva történő kontroll biztonságosnak tűnik.

Orvosszakértő 2012. 01. 31. | 09:58
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close