Szerintem aranyér

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

23 éves nő vagyok, és bár konkrét végbélvizsgálaton nem voltam, de sejtésem szerint aranyerem vagy kb. két éve. Kívül a végbélnyíláson egy kis csomó vagy, ami, ha kemény a székletem vérzik. Sokáig nehezen tudtam elvégezni dolgom a WC-n, volt, hogy csak a 3. nap, ilyenkor is csak hashajtó segítségével. (Megjegyzem: nem szedek rendszeresen hashajtót, kb. fél évben 3-4 alkalomkor.) Ma reggel megijedtem, mert a "szokásos" pár csepp vérnél, most jóval több volt és érzem, hogy sajog/fáj a végbélnyílásom.
Eddig használtam Mastu S kenőcsöt, körömvirágos kenőcsöt, varácsdió kenőcsöt, glicerines kúpot, azonban inkább csak akkor, amikor éreztem, hogy fáj, vagy nem tudtam WC-re menni. Jelenleg naponta egyszer, rendszeresen járok WC-re, de a kis dudorodás még mindig megvan, ezért foglalkoztat a téma.

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy:

1. Az aranyérnek van szerepe a vastagbélrák/daganat kialakulásában?
2. Milyen esetben szükséges elmennem orvoshoz, esetleg műtétet végezni?
A családomban egyedül dédnagyapámnak volt rákja (pontosan nem tudom milyen).
3. Az anális szex súlyosbíthatja-e az aranyér állapotát, okozhat-e rákot?2011. 05. 26. | 10:20

Kedves Kérdező!
Ez inkább krónikus végbélrepedés lesz. A pontos diagnózishoz szükséges egy fizikális vizsgálat. Addig is kerülje a fűszeres ételeket, minden széklet után zuhanyozzon le vagy vegyen ülőfürdőt és kerülje a helyi irritációt. Alkalmazzon probiotikus kúrát és székletlazítót. Aranyér vagy végbélrepedés nem lehet daganat oka. Orvoshoz már érdemes elmennie és az anális szex rontja a jelenlegi helyzetet.

Orvosszakértő 2011. 05. 30. | 13:52
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close