Vastagbélrák teszt – előkészületek

A vastagbélrák korai felismerése lehetséges egy könnyen, otthon is elvégezhető, fájdalommentes teszt segítségével. A vastagbélrák korai felismerése céljából végzett székletvér teszt nem igényel speciális előkészületeket.

A székletvér teszt gyógyszertárban vény nélkül kapható, nincs szükség hozzá orvosi javaslatra, megelőző orvosi kivizsgálásra, beutalásra sem.

Nincs szükség étrendi megszorításokra

A teszt a korábbi tesztekkel ellentétben nem igényel speciális diétát sem, ugyanis szelektíven mutatja ki az emberi vért. A gyomor-bél irritációt okozó gyógyszereket és a nagy mennyiségű alkoholt viszont kerülni kell a teszt elvégzése előtt legalább 48 órával. Korábbi, nem szelektív tesztek esetében a véres húsok, állati vért tartalmazó ételek álpozitív eredményt adhattak, illetve a vaskészítmények is befolyásolták az eredményt.

Nincs szükség intézeti vizsgálatokra

Korábbi tesztekkel ellentétben a székletvér teszt nem igényel intézeti körülményeket, a beteg otthonában is elvégezhető.

Hogyan kezdjen a teszt alkalmazásához?

A teszt dobozában minden szükséges eszközt megtalál. A teszt alkalmazása egyszerű, nincs szükség hozzá egyéb reagensekre, tartályokra. A teszt alkalmazása előtt alaposan olvassa el a betegtájékoztatót!

Mikor ne teszteljen?

Külön figyeljen oda arra, hogy a menstruáció időszakában és azt megelőző és követő három napban ne alkalmazza a tesztet. Ha a vizelete véres, szintén ne alkalmazza a tesztet, mert a vizelet széklethez keveredhet. Ha aranyere, végbél-repedése van, a friss vér pozitívvá teszi a tesztet.

A székletürítés után közvetlenül végezze el a tesztet, figyeljen arra oda, hogy a széklet ne híguljon fel öblítővízzel. Ha előzőleg hűtőben tárolta a tesztkészletet, fél órával a teszt elvégzése előtt vegye ki, hogy felmelegedjen.

A székletminta begyűjtésénél a mintagyűjtő csőbe a kenőpálcával helyezze a székletet, majd rázza össze, hogy a reagenssel összekeveredjen a minta. A székletből több helyről is vegyen mintát a pálca segítségével.

A teszt értékelése

A teszt értékelésénél két rózsaszín csík megjelenése jelzi a pozitivitást, ha csak a kontroll csík jelenik meg, akkor az eredmény negatív.

Mivel a daganatok szakaszosan vérezgetnek, két teszt elvégzése javasolt két egymást követő napon. Ha bármelyik teszt pozitív, keresse fel háziorvost vagy forduljon gasztroenterológushoz!


close